13 FEB 2021 — 24 MEI 2021

In het voorjaar van 2021 organiseert het Centraal Museum Voices of Fashion: Black couture, beauty & styles. Met deze grootse modetentoonstelling onderzoekt het Centraal Museum als eerste kunstmuseum in Nederland de witte blik waarmee decennialang mode is gepresenteerd, gedragen en verzameld. Op basis van jarenlang onderzoek door zwarte, witte en niet-zwarte personen van kleur, moeten we constateren dat de gevolgen van het koloniale verleden tot op de dag van vandaag doorwerken, óók in de modesystemen. Voices of Fashion neemt u mee in een weinig verteld modeverhaal, met een wervelende vormgeving verzorgd door Afaina de Jong van AFARAI.

Deelnemende ontwerpers

Voices of Fashion toont werk van onder meer Cross Colours, Louis Vuitton/Virgil Abloh, Moncler x Valentino x Lemlem, Ozwald Boateng, Paco Rabanne, Ikire Jones, Sunny Dolat, Patta, Moncler, Edward Buchanan, Marga Weimans en XULY.Bët, allen voorzien van een persoonlijke stem. Daarnaast zijn designs te zien van jong talent als The New Originals en Thebe Magugu. In totaal worden ruim 100 ontwerpen gepresenteerd van toonaangevende en opkomende namen uit binnen- en buitenland.

Voices of Fashion wordt samengesteld door modeconservator Ninke Bloemberg, co-curator en Diversity Rules-oprichter Janice Deul en project-curator Anne-Karlijn van Kesteren. Janice Deul: “Black people zijn de ‘Curators of Cool’, wordt regelmatig gezegd, maar dat wordt lang niet altijd erkend of herkend waar het ertoe doet. Dat heeft alles te maken met macht en historie. Daarom ben ik zo blij met deze expo. Het is een viering van black beauty, talent en cultuur, die hopelijk tot nadenken stemt en modellen en ontwerpers de credits geeft die ze verdienen.”

#voicesoffashion
@centraalmuseum

Bookazine

Het Centraal Museum publiceert samen met Serana Angelista en Glamcult een bookazine bij Voices of Fashion. Het bookazine staat vol met interviews, uniek beeldmateriaal, columns en essays, kortom: bijdragen van inspirerende en toonaangevende personen uit de modewereld.

Beeld: Fotografie Coco Olakunle, Creative production Carmen Hogg, Clothing The New Originals, Models Wali Adeleke, Omobowale Akinbode en Yusuf Ganiu.